İçerik sayfasına geri dön

İsim: Forum Tiyatrosu

Süre: Minimum 45 dakika

Egzersizin amacı:

Forum tiyatrosu, Türkiye: Augusto Boal’ın “Ezilenlerin Tiyatrosu” Uygulamaları makalesinde tanımlandığı gibi halk eylemlerinde veya antrenmanlarda kullanılabilecek bir rol oyunu biçimidir. Temel fikir kçtü bir sonuca veya şiddete giden bir senaryo üzerinden eyleyip, daha sonra senaryoyu tekrarlamaktır. Tekrar sırasında rol oyunculardan birisi ya da herhangi başka bir gözlemci "don" diye bağırırarak senaryodaki bir şeyi farklı yapmak için bir rolü devralır. İkinci kezde yeni oyuncular senaryoyu baştan sona oynarlar fakat rol oyunu "don" ile bölündüğünde rol younu uygun bir yerden devam eder - birinin yeni bir eylem önermesiyle ilgili nokta budur.

Nasıl uygulanır/ kolaylaştırıcının notları:

Kısa bir forum tiyatrosu

Plot: grubunuzdan iki kişi ilgili makama giderek grubunuza yapılan şiddeti rapor ettirmek istemektedir. Antrenör duruma göre yetkiliyi ve saldırganları daha net tanımlayabilir. Grubuna saldıranlarla polis arasında bir işbirliği var mıdır bu belli değildir. Makama girmeden önce grup üyeleri saldırı ile ilgili ne dökümanlara sahip olduklarını ve neye ulaşmak istediklerini belirlerler. Görevliyi oynayan kişi net bir tavır takınmalıdır (genel sempati ve bahane uydurma arasında dolaşan tavırlar ile tamamen düşmanca ve karşı saldırı içeren tavırları ciddiyetle ele almalıdır.) ve motive etmelidir (grubu sessiz tutma isteği veya onlar hakkında olabildiğince çok bilgi toplama gibi tavırlarla). Görevli bir şekilde grubun ilgisini dağıtıcı olabilecek bir şeyi kullanarak inisiyatifi kendşnden çıkarır (en aazından ne kadar meşgül olduğunu söylemesi veya kimliklerini göstermelerini istemesi gibi). Ayrıca dostane veya korkutucu olabilecek bir şey tasarlayabilir - dostane tavır gençliğindeki aktivist yanını hatırlaması veya grup üyelerinin bazılarının anne babasıyla dost olduğunu öne sürmesi olabilir. Korkutucu tavır ise grup üyelerinin özel hayatlaı hakkında bilgi sahibi olduğunu göstermesi olabilir. Senaryonun tekrarlanmasında not alın, görevli grup üyelerine yeni durumlar çıkarabilir. Oyuncular: 2 grup üyesi, 1 resmi görevli, 1 resmi görevli sekreteri Tartışma noktaları: Grup üyeleri için makul amaçlar nedir? Durum içerisinde inisiyatifi nasıl ele alabilirler? Grubu ve üyelerini ne kadar açığa çıkarmayı istediler? Diğer grup üyelerini veya ailelerini riske atıyorlar mıydı? Resmi görevlinin bir şeyler yapacağına ikna olmuşlarsa bunu bir anlaşmaya nasıl dönüştürebilirlerdi ve hayata geçirileceğinden emin olabilirlerdi? Bu ziyaret için nasıl daha iyi hazırlanabilirlerdi?

Antrenörün Notları:

Başka bir çok rol eklenerek senaryoya çok şey katılabilir. Eğer birisin grup üyelerinin yapabileceğine dair farkli bir fikri varsa gidip rolü almasını ve önerisini uygulamasını isteyin.

Related content