İçerik sayfasına geri dön

İsim: Rol Oyunu

Süre: Minimum 20 dakika

Egzersizin amacı:

Rol oyunu, benzer bir durumla karşılaşmaya hazırlık veya geçmiş bir durumu değerlendirme gibi verili durumların katılımcılar tarafından rol alınarak gerçekleştirildiği simulasyon egzersizleridir. Rol oyunları taktik hissini geliştirmede, kişisel yeterlilik ve grup bağlılığını geliştirmede kullanılır. Diğer egzersizlere göre rol oyunun avantajı, doğası gereği zekayı deneyime kattığı gibi katılımcıların duygularını da katar. Çünkü katılımcılar bir konuyu tartışırkenden daha fazla rol oyununa kendilerini kaptırırlar, daha fazla öğrenirler ve muhtemelen daha da hızlı öğrenirler. Rol oyunları çok yönlü bir araçtır ve çok çeşitli amaçlar için kullanılabilirler, örneğin: durum analizlerinde, teori ve taktikte; kişileri ve rollerini anlamada; "karşıt"ın duygu ve düşüncelerine isel bakışta; yeni durumları öngörmede; korku ve kaygıları açığa çıkarmada ve grup bağlılığı ile güven geliştirmede, ve grup morali oluşturmada.

Nasıl uygulanır/ kolaylaştırıcının notları:

Her ne kadar rol oyunları çok sayıdaki katılımcıyla çalışmada zorlansa da kısıtlı bir duruma bakmak için tasarlanmışlardır, bütün bir eyleme bakamazlar. Grubun bir eylemi hazırlamak için neye ihtiyacı olduğunu göz önünde bulundurun. "Eylem sırasındaki roller" bölümüne bakarak hangi rollere ihtiyaç olunabileceğini belirleyin.

Antrenör(ler) sahneyi kurarlar, sıklıkla basit bir kaç araçla sahne kurulur ve roller karakterize edilir, böylece bütün katılımcılar rol oyunun gerçekleşeceği fiziksel sahneyi anlar. Katılımcılara özellikle rol motivasyonunu ve özelliğini içeren bir rol tanımı verilir, rolun ne yapacağı verilmez. Kişilere rollerine girmeleri için bir kaç dakika verilir ve eğer bir grup içindeyseler taktiklerini bulmaları için de bu süre verilir. Antrenör rol oyununun ne zaman başladığını ve bittiğini belirtir. Rol oyuncular verilen senaryo içinde verilen rollerini anladıkları biçimde oynarlar.

Rol oyunu durdurulduktan sonra katılımcılara rollerinden çıkmaları için kısa bir ara verilir ve sonra değerlendirme başlar. Bu bölüm rol oyunu egzersizi için olması gereken bir bölümdür. Genellile katılımcılara rol younu sırasında hissettiklerini paylaşmalarına imkan tanıyarak başlayarak avantajlıdır. Veya katılımcıların bütün rol oyununun olaylara kaba bir bakış sağladığını görmeleri sağlanabilir. Katılımcılar egzersiz boyunca ne öğrendiklerini paylaşabilirler. Gözlemciler, ne olduğu, neyin iyi gittiği, neyin geliştirilmesi gerektiği, neyin tansiyonu yükselttiği ya da düşürdüğü gibi konularda gözlemlerini paylaşırlar.

Değerlendirme yeni konular açığa çıktığı sürece ve katılımcılar problem ve alternatiflerini keşfettikçe devam etmelidir.

Antrenörün Notları:

Rol oyununun önemli konular açığa çıktığında bitirilmesi iyidir. Antrenörün rol oyununu katılımcılara fiziksel veya duygusal bir zarar gelecek durumlara izin vermden durdurması önemlidir, katılımcıların geliştirmesine engel tanıyacak herhangi bir durum karşısında da rol oyunu çabukca durdurulmalıdır.

Değerlendirme için tonu ayarlayın, grubun duygularını veya gerilimlerini paylaşmasına yardımcı olun; taktikler, strateji, hedefler, şiddetsizlik teorisi ve uygulaması hakkında öğrendiklerini veya gözlemlediklerini paylaşmalarını sağlayın. Katılımcıların bir rolü ne kadar "iyi" oynadıkları konusunda yorumlar yapılmasını önleyin. Verili bir durum için tek bir "doğru" cevap yoktur bu yüzden katılımcıların fikirlerini ve alternatif çözümler getirmesine yardımcı olun. Yukardaki gibi verilen kısa bir rol oyunu için genelde 20 dakika yeterli olur. Değerlendirme sırasında çıkabilen alternatif bir senaryo üzerinde tartışmaktansa yeni bir rol oyunu yapılabilir. Bunu yapmanın bir yolu aynı temeli farklı kişilerle tekrarlamak veya yeni roller ekleyerek durumu değiştirmek, verilen örnek için mesela polis veya kalabalığın tepkisi gibi.

Related content